מה הקשר בין נהיגה ל-OCD?

תופעת OCD

או סי די היא תופעה לא פשוטה כלל. מי שסובל ממנה מוצף שרוב שעות היום במחשבות טורדניות הקשורות במחלות, פציעות או מוות שלרוב חולפות רק לאחר חזרה על פעולה מסוימת שבדרך כלל אין בה הגיון כלשהו והיא לא קשורה בהכרח לאותן המחשבות. החיים עם ההפרעה הזו הם לא פשוטים ומקשים באופן משמעותי על ניהול שגרה תקינה, בין אם מדובר בחיי המשפחה ובין אם אילו החיים המקצועיים של מי שלוקה בה, אך כשמדובר על נהיגה, לא ברור לגמרי מה המשמעות של OCD והאם זה משהו שיכול להפריע או באופן כללי למנוע מאנשים לנהוג. בואו ננסה להבין מה המשמעות של ההפרעה הזו ומה בעצם זה אומר לגבי מי שסובל ממנה והאפשרות לנהוג ברכב.

מה זה בכלל OCD?

מדובר למעשה בהפרעה נפשית נפוצה למדי (נחשבת למחלת הנפש הרביעית בשכיחותה בארצות הברית) ממנה סובלים מיליונים של אנשים ברחבי העולם, בלי קשר לגיל, למין ואפילו לגורמים סביבתיים. מדובר למעשה במחשבות חרדתיות טורדניות שלא יוצאות מהראש העשויות להיות קשורות במוות או מחלות מסוגים שונים. לצד המחשבות, מתלווה להפרעה גם נטייה לחזור על פעולות מסוימות באופן קומפולסיבי, לרוב מתוך מחשבה שזוהי הדרך היחידה להרגיע ולהפטר מהמחשבות המעיקות. יש כאלה שיחזרו על פעולה כמו צחצוח שיניים מספר גבוה של פעמים ביום, אחרים יבצעו פעולות שונות בסדר קבוע ולא משתנה וחלק יסגלו לעצמם טקסים שונים שיחזרו על עצמם. כמעט מיותר לציין שהחיים עם התסמינים של ההפרעה הם קשים מאד לניהול ויכולים לפגוע במהלכים שונים כמו ניהול של שגרת עבודה תקינה. לקריאה נוספת על תופעת OCD קראו עוד במאמר הזה.

האם אפשר לנהוג עם OCD?

ככלל התשובה היא כן. אדם המאובחן עם OCD רשאי לנהוג על פי חוק ועצם הימצאות ההפרעה לא מונעת את האפשרות הזו, אבל כן יש התניות שצריך לקחת בחשבון. כל אדם שרוצה להוציא רישיון נהיגה חייב להוציא אישורים רפואיים וישנה רשימה של התוויות המצריכה בחינה מעמיקה יותר. מה למשל? סרטן וגידולים מסוגים שונים, דום נשימה בשינה והפרעות נשימה, שבץ מוחי ומחלות של כלי הדם וכן הפרעות נפשיות מסוגים שונים שביניהן גם OCD. במקרים מסוימים, OCD עשוי להתבטא בפגיעה ביכולת העיבוד עם פגיעה בקשב ובזיכרון, ירידה משמעותית בדריכות ובערנות, ירידה בתפקוד החזותי-מרחבי וכך הלאה. במצבים הללו כמובן שנהיגה היא לא דבר מומלץ ולכן מי שסובל מהתסמינים לא יוכל לנהוג וממילא זה בהחלט לא מומלץ לנהוג במצב כזה. קחו בחשבון שייתכן כי תהיה לכך השפעה על מחיר ביטוח הרכב שלכם, וכדאי לבדוק היטב בין חברות הביטוח מה ישתלם עבורכם במצבים חריגים.

האם אפשר לטפל בזה?

בהחלט. כפי שציינו, מדובר באחת מההפרעות הנפשיות הנפוצות ביותר בעולם ועל כן תחום הטיפול בה נחשב למתקדם ביותר. יש מקרים בהם הטיפול הנכון הוא טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי, כמו טיפולי CBT שנחשבים ליעילים במיוחד כשמדובר על הפרעת OCD. דרך אחרת היא טיפול תרופתי במיוחד כשההפרעה באה לידי ביטוי שתסמינים שציינו לעיל ובמרבית המקרים הגישה לטיפול היא שילוב של שני הדרכים הללו.

לא בטוחים? אל תעלו על הכביש

מה קורה במקרים בהם הפרעת OCD מתגלה לאחר שאדם מוציא רישיון? ובכן, אז יש לבחון האם ניתן לנהוג כרגיל והאחריות היא כמובן על אותו אדם ועל סביבתו הקרובה. בכל מקרה, אם אתם סובלים מ-OCD וגם אם מותר לכם לנהוג, אם אתם מרגישים שכתוצאה מההפרעה כושר השיפוט שלכם נפגע, הימנעו מלעלות כל הרכב ולסכן את החיים שלכם ושל אחרים.

בשביל ללכת על בטוח אנו ממליצים תמיד להיוועץ ברופא המשפחה ובגורמים מקצועיים מוסמכים בלבד.

השארת תגובה