חוקי הנהיגה באירופה 

ישראלים מטיילים כיום "חופשי חופשי" ברחבי העולם, כאשר אירופה מהווה יעד נסיעה בולט, נוח ולעתים גם זול במיוחד. אחרים, נופשים ואפילו עוברים לגור (זמנית או באופן קבוע) במדינות מסוימות באירופה. בכל המקרים האלה, נהיגה היא בין הפעילויות השימושיות והנפוצות ביותר. זה יכול להיות ברכב מגורים, רכב רגיל שכור או רכב זול קנוי (אולי אופנוע פשוט). אבל מה הם חוקי התנועה באירופה? האם הם שונים ממדינה למדינה, בהתחשב בכך שיש כיום את "האיחוד האירופי"? עד כמה נהיגה באירופה שונה מנהיגה בארץ?

השלכות האיחוד

כידוע, האיחוד האירופי הוא התפתחות מודרנית, שיש לו את החוקים והכללים המיוחדים שלו. לכן, חשוב לקחת אותו בחשבון, בכל עניין כמו חוקי נהיגה ביבשת זו. הכללים חלים על כל המדינות שחברות באיחוד, כך שמי שהוציא דרכון פורטוגלי למשל, יש לו בזכות זאת למעשה "אזרחות אירופאית". ביחס לאופן הרישוי שנהוג בישראל, תקנות הנהיגה באיחוד האירופי משתמשות באותן "דרגות רישוי". למשל דרגה B (לשעבר "02") שנפוצה לגבי רכב פרטי. רישיון נהיגה בינלאומי מאפשר לנהוג ברחבי האיחוד, אלא אם מדובר בשהות ארוכה במיוחד במדינה מסוימת, שאז זקוקים להוצאת רישיון מקומי.

מה דומה

ברחבי אירופה, ישנם חוקי תנועה רבים שזהים או דומים לחוקים הנהוגים אצלנו. אלה כמה דוגמאות בולטות לכך: אסור לעקוף מימין, יש זכות קדימה לרכבים שבכיכר, חגורת בטיחות היא חובה ברוב המדינות וכן אסור להשתמש בטלפון הסלולארי תוך כדי נהיגה.

חוקי הנהיגה באירופה

מה שונה

בשונה מבארץ, בכבישי אירופה יש לתת זכות קדימה לרכבים שמגיעים מימינכם. הדבר תקף כאשר אין שילוט שמורה אחרת וגם אם מדובר ברכב שמגיע מרחוב צדדי, שהוא הרבה יותר קטן מהרחוב הראשי שבו אתם נוסעים. כן, כלל זה מטריד ומסבך עניינים בדיוק כפי שניתן לדמיין. ואכן, הוא מעורר תרעומת רבה אצל המקומיים עצמם. אלא שאותם נהגים "שבאים מצד ימין" שלכם מצפים לקבל זכות קדימה והמשטרה אוכפת כלל זה. כך שחשוב מאוד לשים אליו לב. כמו כן, הנתיב השמאלי בכביש, משמש בישראל כנתיב מהיר וגם כנתיב לעקיפה. באירופה לעומת זאת, הוא מקובל רק כנתיב עקיפה. משמע – לא אמורים להשתמש בו לשם נהיגה מהירה.

טיפים נוספים

באיזה צד נוהגים? לרוב בצד ימין. בריטניה היא יוצא דופן מפורסם. המהירות המרבית שמותרת בכבישים השונים, משתנה ממקום למקום וממדינה למדינה. השילוט בדרכים גם כן איננו אחיד לגמרי, אפילו במראה של שלטים בעלי משמעות זהה. כך שחשוב לרענן את ידיעותיכם מראש בנידון, לפני שעולים לכביש.

רכבים מיוחדים

אופניים, אופנועים, אופניים חשמליים, כלי שיט קטנים וכדומה – לכל אלה יש כמובן חוקי תנועה מיוחדים משלהם. לא כאן המקום להרחיב לגביהם, אבל מי שיזדקק לכך, חשוב כמובן שיעמיק בהם.

לסיכום

אם אתם יוצאים לאירופה, מכל סיבה שהיא, חשוב ומומלץ להכיר את הנושא חוקי התנועה. כללית וגם ספציפית במדינות בהן אתם מתכוונים לבקר. כמו כן, אם אתם מתכננים לשכור רכב, יש לברר מבעוד מועד מהם תנאי ההשכרה, ולוודא שאתם עומדים בתנאים הללו.

סעו בזהירות.

השארת תגובה